GI

Olet saattanut huomata blogissani silloin tällöin vilahtelevan termin GI tai matala GI. Tämä sivu on tarkoitettu niille, jotka eivät GI:stä ole kuulleet tai haluavat oppia siitä lisää. GI tulee sanoista Glykeeminen Indeksi ja GI-ohjeet blogissani tarkoittavat, että ne on tehty ruoka-aineista joilla on matala glykeeminen indeksi eli ne heilauttavat verensokeriamme mahdollisimman vähän. Sokeri esimerkiksi saa verensokerimme syöksymään ylös ja toisaalta putoamaan voimakkaasti pian alas. Tämä on luonnollisesti epäterveellistä ja aiheuttaa paljon ongelmia mm. painonhallinnan kanssa. Matalan GI:n ruoka-aineet sen sijaan nostavat verensokeria vain vähän ja siten se ei myöskään pääse nousemaan tai laskemaan niin voimakkaasti, kuin korkean glykeemisen indeksin omaavien ruoka-aineiden kanssa käy.

GI ja laihduttaminen

GI-ruokavaliolla voidaan laihduttaa. Jos GI-metodilla haluaa pudottaa painoaan, tulee hiilihydraattien määrää vähentää alussa ja paino alkaa itsestään putoamaan, samalla kun pääset nauttimaan maukkaasta ruoasta. Rajoittaessasi hiilihydraattien määrää, on tarkoitus, että saman aikaisesti lisäät reippaasti proteiinin määrää ruokavaliossasi (tämä on tärkeää, ettei elimistösi kuluttaisi rasvan sijasta lihaksistoasi kuten tapahtuu kaalisoppadiettien kanssa). Myös rasvan määrää ruokavaliossa lisätään jonkin verran. Näin ollen elimistösi ”joutuu” ketoosiin ja alkaa polttaa rasvaa.  Kun haluttu paino on saavutettu, voidaan hiilihydraattien määrää kasvattaa jälleen jonkin verran. Tämän tiukemman laihdutusvaiheen aikana makeanhimon pitäisi vähentyä merkittävästi tai jopa kadota samalla kun insuliiniintuotantosi tasaantuu (todennäköisesti laskee) ja rasvanpolttosi kasvaa. Todennäköisesti huomaat myös, että keskittymiskykysi paranee.

Olen itse pudottanut painoa aiemmin n. 10 kg GI-metodin avulla. Tässä käytin apunani Ola Lauritzsonin perustamaa GI Viktkoll -palvelua, jossa voi seurata omaa syömistä ja varmistaa, että syö oikeita asioita oikeassa suhteessa. Tämä oli erinomainen apuväline etenkin alussa kun halusi varmistaa, että seuraa ohjeita mahdollisimman tarkkaan optimaalisen painonpudotuksen takaamiseksi. GI-metodi on kuitenkin äärettömän helppo noudattaa, eikä sen seuraaminen vaadi mitään taulukoita tai muita apuvälineitä.

Tehokkaan laihdutusvaiheen aikana sinun tulisi välttää täysin seuraavien ruokien syömistä/juomista: alkoholi, viljatuotteet kuten leipä, pasta, puuro, hiutaleet. Kiellettyjen listalla ovat myös peruna, pavut ja riisi.

Huomiota kannattaa myös kiinnittää hedelmien ja maitotuotteiden kulutukseen.

Vihanneksiin pätee yleinen suositus: puoli kiloa päivässä. Syö ruoan kanssa aina reilu satsi salaattia ja vaihda riisi ja peruna paistettuihin vihanneksiin tai vihannesgratiineihin.

Kun haluat hieman keventää laihdutustahtia, voit lisätä ruokavalioon esim. papuja sekä ruisleipää. Omasta kehostasi riippuu minkä verran voit ottaa hiilihydraattipitoisempia ruoka-aineita takaisin ruokavalioosi. Yleisesti ottaen (tämä on oma näkemykseni) on, että on kuitenkin parempi hankkia hiilihydraatit matalamman GI-pään ruoka-aineista.

Mitä ruokaa siis saat syödä?

Kananmuna on loistava ravinnonlähde. Saat yhdessä tiiviissä paketissa hyvän kokoelman eri ravintoaineita. Kananmunasta saat tehtyä loistavan aamupalan tai välipalan.

Proteiinipitoinen ruoka, kuten liha ja kala ovat ehdottomasti sallittujen listalla. Proteiini auttaa myös pitämään nälän poissa ja olet kylläinen ruokailun jälkeen pidempään.

Kahvin ja teen juominen kohtuullisissa määrissä on ihan ok riippumatta siitä, haluatko pudottaa painoasi vai pysyä nykyisessä painossasi. Kahvi ja tee voivat vaikuttaa insuliinintuotantoon ja sitä kautta ne voivat jossain määrin vaikuttaa painonpudotukseen, mutta kohtuullisissa määrissä käytettynä niistä ei pitäisi olla haittaa.

Käytännössä pääset helposti vauhtiin kun vaihdat lisukkeet kuten pastan ja riisin esim. kukkakaalimousseen, uunivihanneksiin tai salaattiin. Salaattia on tarjolla kaikissa ruokaloissa ja liharuoan voit syödä normaalisti.

Lukemista ja ruokaohjeita

Hyviä GI-ruokaohjeita löydät esim. Ola Lauritzsonin ja Ulrika Davidssonin ruokakirjoista joista osan olen listannut Luettavaa-sivulle. Lisää heidän kirjojaan löydät niin suomeksi kuin ruotsiksi kirjakaupasta. Olan ja Ulrikan ohjeet ovat helppoja ja todella maukkaita. Ola on ruotsissa tunnettu GI-metodin puolestapuhuja, Ulrika puolestaan ravintoterapeutti joka on myös kirjoittanut paljon GI-metodista ja luonut sen pohjalta herkullisia ruokia.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: