Etusivu > Joulu, Leivät ja sämpylät > Valkoinen joululeipä riisipuurosta

Valkoinen joululeipä riisipuurosta

Valkoinen joululeipä

Valkoinen joululeipä

Sama leipä siivuina

Sama leipä siivuina

Kalle teki meidän joulupuuron jämistä älyttömän hyvää leipää. Alkuperäinen ohje löytyi Glorian ruoka & viini -lehdestä, mutta siihen tehtiin hieman muunnoksia johtuen mm. jauhotarjonnasta. Oikein hyvää tuli ja taidan alkaa keittelemään riisipuuroa useamminkin jos saisi hyvän tekosyyn tehdä tätä leipää useamminkin. Riisipuuron ansiosta (ilmeisesti) leivästä tulee todella mehukasta. Hauska lisä leivän tekoon on se, että se paistetaan valurautapadassa pellin sijaan.

  • 1,5 l vettä
  • 1/3 pkt tuorehiivaa
  • 3 dl riisipuuroa
  • 1 tl inkivääriä
  • 1,5 tl suolaa
  • n. 7 dl vehnäjauhoja, sämpyläjauhoja, spelttihiutaleita
  • 25 g pehmeää voita
  • 1 manteli

Lisäksi

  • 0,5  rkl rypsiöljyä
  • 1 kananmuna
  • 2 rkl mantelilastuja (Kalle oli rouhinut kokonaisia manteleita veitsellä mistä tuli minusta hienon näköistä)

Valmista riisipuuro. Tai käytä joulupuuron jämiä.

Lämmitä vesi 37-asteiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää puuro, inkivääri ja suola. Lisää jauhoja, kunnes taikina on pehmeää mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa 10 min.

Vaivaa voi ja manteli taikinaan. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota n. 1h; painele kasaan kohotuksen puolivälissä.

Voitele kannellinen valurautapata (Ø n. 20 cm) öljyllä. Laita pata uuniin ja uuni kuumenemaan 225°C:een.

Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa kevyesti niin, että osa ilmakuplista jää edelleen taikinaan. Pyöritä taikina limpuksi.

Ota pata uunista, kun lämpö on 225°C. Nosta limppu pataan. Voitele pinta munalla ja ripottele mantelilastut päälle. Siivilöi vehnäjauhoja pinnalle. Peitä pata kannella. Laita pata uunin keskitasoon ja anna leivän paistua 15 min. Leipä kohoaa kannen alla höyryssä.

Nosta kansi pois ja jatka paistamistan. 30 min, kunnes leipä on vaaleanruskea ja kypsä.

Nosta leipä varovasti padasta ilman kantta. Säilytä paperipussissa tai leivinliinan alla. Leipä on parasta parin päivän sisällä voin ja/tai juuston kanssa.

Advertisements
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: