Etusivu > Jälkiruoka > Mehukas omenapiirakka

Mehukas omenapiirakka

Mehukas omenapiirakka

Mehukas omenapiirakka

Tämän ohjeen äitini oli löytänyt jostakin ET-lehdestä. Valitettavasti tarkkaa numeroa ei ole tiedossa. Piirakka oli ihan mahtavan makuista ja 14 hengen voimin tuhosimmekin varsin lyhyessä ajassa lähes kaksi kokonaista piirakkaa vaniljakastikkeen saattelemana. Piirakasta tulee jotenkin juhlavan näköinen. Mantelilastut saavat sen näyttämään vähän toscakakulta, muttei kuitenkaan. Ruokosokeri puolestaan jäi piirakan pintaan kimaltelemaan kuin pienet jalokivet. Maku oli aivan ihana! Piirakka jää todella meheväksi ja maistuu mielettömän hyvältä (runsaan) vaniljakastikkeen kera.

Pohjataikina:

  • 150 g kylmää voita
  • 4,5 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl ruokosokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl kylmää vettä

Täyte:

  • 1 kg hapokkaita omenia
  • 1,5 dl ruokosokeria
  • 2 tl kanelia
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl mantelilikööriä (vink vink: Alkosta saa Disaronnoa minipulloissa, joten ei tarvitse tätä varten hankkia koko litraa!)
  • nokare voita

Pinnalle:

  • kananmuna
  • mantelilastuja (äiti oli löytänyt kaupasta ihania kuorimattomia mantelilastuja jotka näyttivät hienolta piirakan päällä)
  • ruokosokeria

Nypi voi ja vehnäjauho. Lisää ruokosokeri, suola ja vesi. Vaivaa nopeasti taikinaksi ja laita pakastimeen siksi aikaa kun työstät täytettä.

Kuori omenat, lohko ne ja sekoita niiden joukkoon ruokosokeri, kaneli, vehnäjauhot ja mantelilikööri.

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 27 cm). Ota taikina pakkasesta ja jaa se kahteen osaan. Toinen osa saa olla isompi. Kauli taikina leivinpaperin päällä ohuiksi pyöreiksi levyiksi. Äitini oli leikannut leivinpaperista valmiiksi vuoan kokoisen rinkulan jonka päällä oli helppo kaulia sopivan kokoinen lätty.  Nosta toinen (isompi) lätty vuoan pohjalle. Taikina saa nousta vuoan reunoille. Nostele päälle täyte. Leikkaa piiraan pinnalle pieniä voinokareita.

Nosta päälle toinen taikinalevy ja nipistä reunat yhteen. Voitele pinta kananmunalla (vatkaa muna rikki haarukalla). Ripottele päälle mantelilastut sekä ruokosokeri.

Paista piirakkaa 200°C uunissa alaosassa noin 50 min.

Advertisements
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: