Etusivu > Lisäke, Paleo, Pääruoka > Lampaan lapaa padassa ja suppilovahverorisotto

Lampaan lapaa padassa ja suppilovahverorisotto

Lampaan lapaa padassa ja suppilovahverorisotto @ Hanna Stolt

Lampaan lapaa padassa ja suppilovahverorisotto

Ostin hetken mielijohteesta perjantaina ahvenanmaalaista lampaan lapaa Stockan Herkusta. Yksi lampaan lapa maksoi n. 13 € joten eipä ole kallista lihaa. Tänään sitten keittelin ja hauduttelin sitä mausteliemissä ja tuli kyllä hyvää ja mehukasta lihaa! Viereen vielä vähän suppilovahverorisottoa niin ei ollut sunnuntain ruuissa valittamista. Pataruoat on muutenkin ihan mahtavia, kun ne vaativat hyvin vähän tekemistä, ja siinä päivän mittaan kaikkea muuta hääräillessä uunissa muhii mielettömiä herkkuruokia.

Lampaan lapa

(3-4 hengelle)

  • 1 lampaan lapa
  • 4 laakerin lehteä
  • 1 tl maustepippureita kokonaisina
  • 1 tl mustapippureita kokonaisina

Keitä lapaa kattilassa niin että se juuri peittyy veteen. Keitä miedolla lämmöllä n. 1,5 h ja kerää välillä pois pintaan nouseva vaahto. Vaahdolla ei oikeastaan muuten ole väliä, mutta liemestä tulee kirkkaampi ja siten kivemman näköinen.

Kun 1,5h alkaa olla täynnä, voit valmistella seuraavaa vaihetta, jonka ainekset tulevat tässä:

  • 4 isoa porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipuli (siis kokonainen)
  • green harissa -maustetta (tai vaihtoehtoisesti minttua ja muita yrttejä)
  • ripaus rosmariinia
  • ripaus timjamia
  • pieni nippu tuoretta tai kuivattua persiljaa
  • suolaa

Kuori ja pilko porkkanat paloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Puolita valkosipuli leveyssuunnassa.

Nosta lapa sitten valurautapataan, kaada kirkas keitinliemi perään ja mausta liemi green harissa -mausteella, rosmariinilla, timjamilla. Lisää joukkoon pini nippu tuoretta persiljaa, porkkanan palat, lohkottu sipuli sekä valkosipulin puolikkaat. Rouhi joukkoon hieman suolaa.

Valkosipuli on upean näköinen leveyssuunnassa leikattuna ja antaa hyvin, muttei liikaa makua lihalle.

Anna hautua muutama tunti 120°C:ssa, kunnes olet valmis syömään. Liha saa muhia padassa vaikka useitakin tunteja, siitä tulee vaan koko ajan mureampaa.

Noin 20 minuuttia ennen ruokailua voit aloittaa risoton valmistuksen.

Suppilovahverorisotto

(4:lle)

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl voita
  • 3 dl risottoriisiä / arborio riisiä
  • 1 sipuli
  • yrtti-valkosipuliliemikuutio tai kasvisliemikuutio
  • n. 0,5 l vettä
  • 0,5 dl kermaa
  • palanen parmesania – n. 1 dl hienona raasteena
  • n. 1 dl kuivattuja suppilovahveroita liotettuina

Pistä kuivatut sienet likoamaan. Hienonna sipuli valmiiksi. Kuullota risottoriisiä voi-öljyseoksessa, kuitenkin niin ettei se saa väriä. Kun riisinjyvät alkavat olla läpikuultavia, lisää joukkoon sipulisilppu ja kuullota. Myöskään sipulin ei pitäisi ruskistua. Kaada joukkoon n. 1 dl lämmintä kasvislientä. Anna veden imeytyä riisiin melko matalalla lämmöllä. Lisää sitten taas hieman lisää lämmintä kasvislientä ja anna sen hiljalleen imeytyä riisiin. Risottoa ei voi sekoittaa liikaa, joten sekoittele sitä hyvin aina välillä. Jatka näin kunnes risotto on kypsää. Lisää joukkoon raastettu parmesan, kerma sekä kuiviksi rutistetut suppilovahverot ja sekoita. Anna hautua hetki ennen tarjoilua niin että kerma ehtii imeytyä risottoon. Tarjoile sitten heti.

Advertisements
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: