Etusivu > brunssi, Juhlaan, Lisäke, Välipala > Suussa sulava savulohipiirakka

Suussa sulava savulohipiirakka

Lohipiirakka © Hanna Stolt

Lohipiirakka

Tämä suussa sulava savulohipiirakka ei ole diettiruokaa ja siten siis aivan hullun hyvää! Ohjeen löysi äitini Kodin Kuvalehden numerosta 10/2010. Annos ei kuvassa ole mitenkään erityisen koristeellinen, kun oli jo kamala kiire päästä syömään, mutta ehdinpähän jonkun kuvan räpsäistä. Tällä ohjeella valmistat piirakkaa pellillisen. Näppärää jos on tulossa enemmänkin porukkaa syömään :)

Pohja

  • 200 g voita
  • 3 dl isoja speltti- tai kaurahiutaleita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl juustoraastetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 dl vettä

Täyte

  • 800 g perattua lämminsavukirjolohta tai -lohta
  • ripaus sitruunapippuria
  • 1 pussi aurajuustomuruja
  • 5 dl kermaa
  • 5 kananmunaa
  • 200 g ruohosipulituorejuustoa
  • 1 tl ruohittua mustapippuria
  • (0,5 tl suolaa)
  • 1 dl tillisilppua

Pinnalle

  • Emmental-juustoraastetta
  • Kirsikkatomaatteja

Valmistus

Nypi pohja-aineet taikinaksi. Lisää hiukan jauhoja tarvittaessa. Painele taikina voidellun leivinpaperin päälle uuninpellille, pohjalle ja reunoille. Itse en ole koskaan voidellut leivinpaperia, mutta koskaan ei kai ole myöhäistä ;)

Levitä peratut lohipalat pohjan päälle ja ripottele pinnalle sitruunapippuria. Levitä myös aurajuustomurut lohen päälle. Tässä kohtaa voin jo paljastaa, että aion tehdä tästä oman version. En pidä sitruunapippurista teollisena mausteena joten ajattelin kokeilla korvata sen sitruunamehulla tai -raasteella ja esim. mustapippurilla.

Sekoita kerma, kananmunat, tuorejuusto ja mausteet. Kaada muna-kermaseos piiraan päälle. Tuon ruohosipuliruorejuustonkin sijaan voisi käyttää esim. maustamatonta tuorejuustoa ja tuoretta ruohosipulia. Mihinkähän luonnollisempaan ainekseen tuon tuorejuuston vaihtaisi? :)

Ripottele pinnalle reilusti juustoraastetta ja koristele piirakka halkaistuilla kirsikkatomaateilla.

Paista ensin 200°C:ssa uunin alatasolla 10 min ja nosta sitten keskitasolle. Jatka paistamista 20 min.

Anna piiraan vetäytyä ennen tarjoamista.

KK:n vinkki: jos leivot pieniä piirasia, paista niitä ensin uunin alatasolla 5 min ja sen jälkeen keskitasolla 15 min.

 

Tässä piiraassa ei tällaisenaan ollut mitään vikaa, vaikka ohjetta tässä tulikin kommentoitua. Tahtoisin vaan mielelläni päästä eroon mm. ruokakerman, tuorejuuston ja teollisten maustesekoitusten käytöstä, kuten sitruunapippurista ja käyttää mieluummin tuoreita yrttejä ym. parempia vaihtoehtoja. Ruokakerman eliminoin jo yo. ohjeesta ja korvasin oikealla kermalla. Laitan lisää päivityksiä kun ensin vähän kotona kokeilen :)

 

 

Mainokset
  1. Ei kommentteja.
  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: