Etusivu > Joulu, Lisäke, Pääruoka > Sorsaa glögi-punaviini-kastikkeessa ja risotto milanese

Sorsaa glögi-punaviini-kastikkeessa ja risotto milanese

Sorsaa padassa © Hanna Stolt

Sorsaa padassa

Eilisen pääruokana oli sorsaa glögi-punaviinikastikkeessa ja risotto milanese eli parmesanrisotto mm. sahramilla maustettuna. En ole koskaan aiemmin tehnyt riistaa ja jännitti kohtuullisen paljon, että mitä tästä tulee, mutta loppu tulos oli mureaa sorsanlihaa joka ei maistunut liikaa riistalle. Uskallan siis laittaa ohjeen jakoon :)

Risoton ohje on alunperin Allt om mat sivustolta.

Sorsaa glögi-punaviini-kastikkeessa

  • 7 sorsan rintafilettä nahkoineen
  • 1-2 pekonin siivua per file, fileen koosta riippuen
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl kuivatua persiljaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl meiramia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 3.4 laakerinlehteä
  • 1 reilun kokoinen sipuli
  • 200 g sieniä, esim herkkusieniä ja shiitakesieniä
  • 3 dl punaviiniä
  • 1 pss glögimausteita (saa kaupasta valmiina)
  • pari anista
  • 0,5 l vettä + kanaliemikuutio

Pese sorsan rintafileet ja poista mahdolliset höyhenet ja varmista ettei lihassa ole hauleja. Kääräise jokainen file yhteen tai kahteen pekonin siivuun ja aseta padan pohjalle. Ripottele mausteet fileiden päälle. Silppua sipuli ja lisää pataan. Leikkaa sienet paloiksi ja lisää nekin pataan. Kaada päälle punaviini ja kanaliemi.

Paista ensin 20 min 200°C:ssa, sitten tunti 150 °C:ssa. Ota lämpö pois päältä ja jätä pata hautumaan jälkilämmölle. Tein itse paisto/lämmitysoperaation illalla ja jätin padan uuniin jälkilämmölle yön yli. Aamulla nostin padan jääkaappiin odottamaan iltaa ja lämmitin uunin alatasolla matalalla lämmöllä tunnin verran ennen tarjoilua. Näin ruoka saa kypsyä ja maustua rauhassa ja lihasta tulee mureaa.

Mausta tulee mielenkiintoisen jouluinen kun joukossa on appelsiinia, kanelia, anista ym jouluisia mausteita. Vaihtoehtoisesti voisi käyttää ihan vaan glögiä tai punaviiniglögiä. Itse suosin mausteita niin ruokaan ei päädy piilosokeria :)

Kuvassa oleva pata on minikokoinen, yhden annoksen pata jonka tein ystävälleni joka ei syö punaista lihaa. Ihan näppärä tapa sekin tehdä koko porukalle yhtä ruokaa, mutta poistaa yhdestä annoksesta ei-toivotut ainekset.

Risotto milanese

  • 4 shalottisipulia
  • 0,5 g sahramia
  • 1 sokeripala
  • 1 l kanalientä
  • 3 dl valkoviiniä (kuivaa)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl avorioriisiä tai arborio
  • 3 dl parmesanjuustoa raastettuna

Koristeluun

  • Vuoltua parmesanjuustoa
  • 1 sahramin ”oksa”

1. Kuori ja hienonna sipulit. Hienonna sahrami painellen sokeripalan avulla.

2. Kiehauta kanaliemi ja viini ja pidä liemi lämpimänä.

3. Kuullota sipuli pehmeäksi oliiviöljyssä koko ajan sekoittaen niin ettei sipuli ruskistu, n. 3 min. Lisää sahrami ja jatka kuullotusta n. 3o sekuntia. Lisää riisi ja kuullota n. 1 min.

4. Kaada päälle puolet kanaliemi-viiniliemestä ja keitä riisiä kevyellä lämmöllä välillä sekoittaen. Lisää lientä osissa, n. 2 dl kerrallaan sitä mukaa kun neste imeytyy riisiin. Jatka samaan tapaan kunnes riisinjyvät ovat sopivan kypsiä ja pehmeitä, n. 20 min.

5. Ota pata pois lämmöltä ja sekoita joukkoon raastettu parmesan. Koristele parmesanlastuilla ja sahramin ”oksilla”.

Tässä vielä kuvaräpsäys annoksesta, pitää yrittää toiste ottaa joku parempi…

Sorsaa ja risotto milanese © Hanna Stolt

Sorsaa ja risotto milanese

Mainokset
  1. Maritta Heiskanen
    20/12/2010 13:57

    Mistä ihmeestä sorsaa taioit?

  2. 20/12/2010 14:48

    Lähikaupan pakastealtaasta löytyi, ei ollut edes pahan hintaista :)

  3. Make
    25/12/2010 10:16

    Hyvää joulua !

    • 25/12/2010 13:19

      Kiitokset ja kuin myös! :)

  1. No trackbacks yet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: