Etusivu > Jälkiruoka > Omena crumble ja vanhan ajan vaniljakastike

Omena crumble ja vanhan ajan vaniljakastike

Omena crumble + vaniljakastike

Omena crumble + vaniljakastike

Tänään piti tehdä selvää isosta pussillisesta omenoita ja päätin tehdä meille jälkiruoaksi Omena crumblen vanhan ajan vaniljakastikkeella. Koska en juurikaan tykkää ostaa kaupan valmiita valmisteita, päätin kokeilla myös vaniljakastikkeen valmistusta itse. Sopivan kuuloinen ohje löytyi toisesta luottokeittokijastani Parasta Kotiruokaa (Aura Liimatainen, WSOY). Tuo on muuten kirja, joka löytyy meidän perheessä jokaisen kotoa ja sisältää kaikki perusruuat sekä käytännön ohjeita ruskeasta kastikkeesta lähtien. Voin lämpimästi suositella. Omena crumble on omaa käsialaani.

Omenat valmiina

Omenat valmiina

Omena Crumble (4:lle)

  • 5 pientä omenaa (luomu)
  • 4 rkl fariinisokeria
  • 1 rkl vehnäjauhoja (luomu)
  • kanelia (luomu)

Crumble:

  • 100 g voita (ei siis margariinia)
  • n. 2dl vehnäjauhoja (luomu)
  • n. 3 dl kaurahiutaleita (luomu)
  • 2 rkl fariinisokeria

1) Nosta 100g voita huoneen lämpöön.

Crumble!

Crumble!

2) Pese ja pilko omenat (kuori ne jos eivät ole luomua). Lohko ne pienehköiksi paloiksi, riippuen miten pientä pureskeltavaa haluat. Sekoita joukkoon fariinisokeri, vehnäjauhot ja kaneli. Laita seos voideltuun uunivuokaan.

3) Paloittele voi pieniksi kuutioiksi ja hiero siihen fariinisokeri ja jauhoja sekä kaurahiutaleita kunnes seoksesta tulee murumaista. Ota noin puolet muruseoksesta ja sekoita se kevyesti omenanpalojen joukkoon. Ripottele loput omenien päälle vuokaan.

4) Paista 200°C:ssa kunnes omena on kypsää ja muruseos rapeaa :)

Jos haluat tehdä annoksesta kevyemmän tai vähemmän muruisen, puolita Crumble annos. Itse tykkään kun on reilusti murua.

Vanhan ajan vaniljakastike (n. 5dl)

Valmis omena crumble

Valmis omena crumble

  • 3 dl maitoa
  • 2 keltuaista
  • 2 tl perunajauhoja
  • 3 rkl ruokosokeria
  • 0,5 tl Bourbon vanilla -jauhetta tai 1 vaniljatanko
  • (vanilliinisokeria)

Lisäksi:

  • 1 dl kuohukermaa

1) Vatkaa kattilassa sekaisin maito, keltuaiset, perunajauhot ja ruokosokeri. Lisää puolitettu vaniljatanko tai bourbon vanilla ja kuumenna kastike kiehumispisteeseen samalla koko ajan sekoittaen.

2) Ota kattila pois liedeltä, ennen kuin kastike kiehuu. Poista vaniljatanko ja jäähdytä kastike.

Tarjoillaan vaniljakastikkeen kera

Tarjoillaan vaniljakastikkeen kera

3) Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää se hyvin jäähtyneeseen kastikkeeseen. Mausta tarvittaessa vanilliinisokerilla.

Itse mietin aina kahteen kertaan ennen kuin käytän vanilliinisokeria, sillä se on synteettistä tavaraa jolla ei oikeastaan ole mitään tekemistä vaniljan kanssa, muuten kuin keinotekoisesti tuotettu maku. Siksi turvaudun itse yleensä mieluummin oikeaan vaniljaan tai vaniljasokeriin tai vaniljatankoihin. Vanilliinisokerin hyvä puoli on, ettei sitä tarvita paljon, sillä se on moninkertaisesti makeampaa kuin tavallinen sokeri, toisaalta taas liiallinen määrä maistuu todella vahvasti jolloin kai vanilliinisokerin ”oikea” maku pääsee esiin.

Advertisements
  1. 17/08/2011 19:04

    Hyvältä maistuu! Tänään tein sitä taas. Nam.

  1. 13/02/2011 17:39
  2. 14/02/2011 21:20

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: